bezár

Keresés

Sünispotály

Holnemvolt Vár

Sünispotály

SÜNISPOTÁLY

A Sünispotály az Állatkert új állatmentő központja

Ebben a látvány-központban persze nemcsak sünöket, hanem sok más állatot gyógyítunk és mentünk meg a biztos pusztulástól, miközben a látogatók is bekukkanthatnak az itt folyó munkába. A több évtizedes mentőtevékenység az új helyszínen új lehetőségekkel is bővül. Avarégetésben megperzselt sünik, fészekből kiesett madarak, elgázolt vagy mérgezett állatok egyaránt számíthatnak ránk. Az Állatkerti mentő tevékenység keretében csak 2017-ben összesen 103 faj 1524 egyedéről gondoskodtak munkatársaink.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

A mentett állatok legnagyobb része madár, melyek közül 157 feketerigónak segítettünk, de akadt gyöngybagoly, kabasólyom és darázsölyv is. Az emblematikusnak számító fehér gólyákból tavaly 26 egyedről gondoskodtunk. Az emlősök csoportjából 505 állatot gyógyítottunk meg, melyek közül leggyakrabban sünök, denevérek és mókusok érkeztek hozzánk, sőt még egy vidra is volt a bekerült állatok között. Az Állatkert 1985 óta több mint 18.000 állatot mentett meg.
A Sünispotályba bárki bemehet nyitvatartási időben /aktuális nyitvatartás az oldal alján olvasható/, és megnézheti az Állatkert részeként működő Magyar Madármentők Alapítvány dolgozóinak munkáját. Célunk minden esetben az, hogy a mentett állatokat meggyógyítsuk, ha sérültek, felerősítsük, ha legyengültek, és felneveljük, ha elárvultak, vagyis szeretnénk újra képessé tenni őket arra, hogy ismét emberi segítség nélkül boldoguljanak a szabad természetben. Amikor már jól vannak, megkeressük a számukra alkalmas élőhelyet, és boldogan szabadon engedjük őket. Ha az állatot mégsem lehet elengedni (pl. olyan szárnysérülés esetében, ahol a madár élete megmenthető, de sajnos repülni nem tud), akkor a mentőmunka keretében hosszú távon gondoskodunk az ellátásáról, elhelyezéséről. A Holnemvolt Vár Sünispotályának felújított épületében nemcsak még magasabb színvonalon tudjuk folytatni a mentőmunkát, hanem az idelátogatók testközelből bepillantást nyerhetnek az állatok gyógyításának folyamatába. 
Az épület emeletén kialakított Frakk Oktatóteremben a gyermekek megismerkedhetnek a felelős állattartással, a természetvédelemmel, és megtanulhatják, hogyan kell kedvencüket jól gondozni, nevelni, szeretni. Itt kezdődnek meg hamarosan a kibővített zoopedagógiai foglalkozások.
A Sünispotályt keresd a Holnemvolt Váron belül a Mesterségek Udvarában, ahol a „János” nevű kutyaszobor fekszik a bejáratnál. Nyitvatartási időben bárki beléphet, és megnézheti az ott folyó munkát, illetve az emeleti Frakk Oktatóteremben is érdemes egy sétát tenni.
Az állatbarátok ide kattintva olvashatnak bővebb információt az állatmentésről, annak feltételeiről és menetéről.
Tudod-e, mit jelent az ISPOTÁLY?
Az ispotály szó eredeti jelentése: kórház, menhely, vagyis olyan egészségügyi intézmény, amelyben az időseket és betegeket elhelyezik, ápolják és gyógyítják, illetve ennek épülete.
(A Sünispotály megvalósítására és kivitelezésére az úgynevezett „ZOO4NAT – Szlovák és magyar állatkertek az állatvilág megőrzéséért a határmenti térségben” című projekt részeként kerül sor. Bővebb információ: http://zoobudapest.com/zoo4nat )
A Sünispotály októberi nyitvatartása: hétfőtől péntekig: 9:30-tól 16:30-ig; hétvégén és ünnepnapokon: 9:30-tól 17:00-ig.              
 

Holnemvolt Vár

Térkép

részletes térkép ITT