bezár

Keresés

Sünispotály

Holnemvolt Vár

Sünispotály

SÜNISPOTÁLY

A Sünispotályban működik az új állatmentő központ

A látvány-központban persze nemcsak sünöket, hanem sok más állat gyógyítását is végzi a Magyar Madármentők Alapítvány, miközben a látogatók is bekukkanthatnak az itt folyó munkába. A több évtizedes mentőtevékenység az új helyszínen új lehetőségekkel is bővült. Avarégetésben megperzselt sünik, fészekből kiesett madarak, elgázolt vagy mérgezett állatok egyaránt számíthatnak ránk. A 2018 évi mentőmunka keretében munkatársaink 108 védett vagy fokozottan védett faj 1807 egyedének nyújtottak segítséget. Ebből 81 faj 910 egyede volt madár, 17 faj 734 egyede volt emlős, a többiek a hüllők és a kétéltűek közül kerültek ki.                                                                                      

A mentett állatok legnagyobb része madár, melyek közül 157 feketerigónak segítettünk, de akadt gyöngybagoly, kabasólyom és darázsölyv is. Az emblematikusnak számító fehér gólyákból tavaly 26 egyedről gondoskodtunk. Az emlősök csoportjából 505 állatot gyógyítottunk meg, melyek közül leggyakrabban sünök, denevérek és mókusok érkeztek hozzánk, sőt még egy vidra is volt a bekerült állatok között. Az Állatkert 1985 óta több mint 19.807 állat mentetésében közreműködött.
A Sünispotályba bárki bemehet nyitvatartási időben /aktuális nyitvatartás az oldal alján olvasható/, és megnézheti a Magyar Madármentők Alapítvány dolgozóinak munkáját. Célunk minden esetben az, hogy a mentett állatokat meggyógyítsuk, ha sérültek, felerősítsük, ha legyengültek, és felneveljük, ha elárvultak, vagyis szeretnénk újra képessé tenni őket arra, hogy ismét emberi segítség nélkül boldoguljanak a szabad természetben. Amikor már jól vannak, megkeressük a számukra alkalmas élőhelyet, és boldogan szabadon engedjük őket. Ha az állatot mégsem lehet elengedni (pl. olyan szárnysérülés esetében, ahol a madár élete megmenthető, de sajnos repülni nem tud), akkor a mentőmunka keretében hosszú távon gondoskodunk az ellátásáról, elhelyezéséről. A Holnemvolt Vár Sünispotályának felújított épületében nemcsak még magasabb színvonalon tudjuk folytatni a mentőmunkát, hanem az idelátogatók testközelből bepillantást nyerhetnek az állatok gyógyításának folyamatába. 
Az épület emeletén kialakított Frakk Oktatóteremben a gyermekek megismerkedhetnek a felelős állattartással, a természetvédelemmel, és megtanulhatják, hogyan kell kedvencüket jól gondozni, nevelni, szeretni. Itt kezdődnek meg hamarosan a kibővített zoopedagógiai foglalkozások.
A Sünispotályt keresd a Holnemvolt Váron belül a Mesterségek Udvarában, ahol a „János” nevű kutyaszobor fekszik a bejáratnál. Nyitvatartási időben bárki beléphet, és megnézheti az ott folyó munkát, illetve az emeleti Frakk Oktatóteremben is érdemes egy sétát tenni.
Az állatbarátok ide kattintva olvashatnak bővebb információt az állatmentésről, annak feltételeiről és menetéről.
Tudod-e, mit jelent az ISPOTÁLY?
Az ispotály szó eredeti jelentése: kórház, menhely, vagyis olyan egészségügyi intézmény, amelyben az időseket és betegeket elhelyezik, ápolják és gyógyítják, illetve ennek épülete.
(A Sünispotály megvalósítására és kivitelezésére az úgynevezett „ZOO4NAT – Szlovák és magyar állatkertek az állatvilág megőrzéséért a határmenti térségben” című projekt részeként kerül sor. Bővebb információ: http://zoobudapest.com/zoo4nat )
 

Holnemvolt Vár

Térkép

részletes térkép ITT